Kerti Tippek

Spalír készítése

Nagyon látványos a gyümölcsfákból készült spalír, elkészítése azonban bűvésztrükknek tűnik. Ebben a cikkben megpróbálunk segítséget nyújtani azoknak a bátor kertészeknek, akik ilyen látványos elemmel szeretnék díszíteni a kertjüket.

Nézzük csak mi az a spalír: a fák, bokrok, kúszónövények ágainak szabályos formába való rendezése. Ez történhet kötözéssel, drótozással, huzalon vezetéssel.

Az eképpen formázott növények nem igényelnek nagy helyet, mégis igazi fókuszpontjai a kertnek. Egy nagyobb ládában akár a teraszon is gyönyörködhetünk benne.

belgian-fence5Kerítésként, térelválasztóként is funkcionálhat.

Milyen növényeket válasszunk? A gyümölcsfák közül az alma és a körte a legnépszerűbb. Dísznövényekkel is próbálkozhatunk pl: tűztövis, borostyán, szil, gyertyán, gingko…stb.

A legnépszerűbb spalír formák

A formák lehetősége végtelen

Első lépésként gondoljuk végig milyen funkciót szánunk a szobornak is beillő növényünknek. Lehet térelválasztó, díszíthet egy nagyobb tűzfalat, lehet akár a kert középpontja is.

6

csodásan feldobja a városi kert hangulatát a falon lévő spalír

 

b

Az ültetéssel egy időben már a támaszrendszert alapjait is ki kell építenünk. Az első évben várhatóan nem lesz látványos a művünk -kivéve ha szilt, vagy valamilyen kúszónövényt választottunk. Ültetés után a meglévő ágakat a támaszrendszerhez kell kötöznünk, a formából kilógó ágakat el kell távolítani. Ezt a műveletet kell ismételni évről évre. Évente minimum 3x kell időt szánnunk erre.

Ügyeljünk arra, hogy olyan anyaggal kötözzük az ágakat a támaszrendszerhez ami később sem bántja a háncsrészt, és ezt a jövőben is sűrűn ellenőrizzük.

fd9b0c3b478b96fed7e9b759ada709e0

almafa

 

Minél többet gondozzuk, kötözgetjük, metsszük a fánkat annál szebb lesz. Ne feledkezzünk meg a tápanyag-utánpótlásról sem az optimális fejlődés érdekében!

A gyümölcsfák kialakítása

Még több ötletet, tanácsot találhattok a facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/CzeroczkiDiszfaiskola

Kövess a Pinteresten, ebben az albumomban kifejezetten nyírott növényeket, és spalírokat találhattok:  http://www.pinterest.com/szklenrikczercz/topiary/

 

Örömteli kertészkedést kívánok,

Szklenárik-Czeróczki Zsuzsa

 

Forrás: bhg.com; atticmag.com;

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!