Kerti Tippek

Metszeni akarok!

Az első tavaszi napokon már remeg a kezünkben a metszőolló. Sokan kérdezitek, hogy mit hogyan kell metszeni, na nézzük!

Általános szabályként elmondható, hogy virágzás után metszünk és az ágak kb 2/3át távolítjuk el. De nézzük ezt pontosabban:

Valahogy így érzi magát az ember 🙂

 

Tavasszal virágzó növények:

aranyvessző, orgona, téli jázmin, babarózsa, labdarózsa, szomorú barka, stb

Virágzás után metsszük őket, ha tavasszal tesszük eltávolítjuk a kinyílni készülő virágokat. Alakíthatjuk kívánt formára, de ha önálló bokornak szeretnénk akkor az ágak 2/3-át távolítsuk el egy kifelé álló rügy felett.

Figyelem: A szomorú barka tavasszal virágzik, tessék a barkák eldobása után megmetszeni! Június után semmiképp, mert akkor odavesznek a barkák!

Ha virágzás közben metszünk, az külön öröm

 

Nyáron és ősszel virágzók:

rózsalonc, nyáriorgona, kékszakáll, hortenzia, stb

Őket az első fagyok elmúltával tavasszal metsszük meg. Van aki ősszel szokta, de tavasszal ezeket át kell nézni és a fagyási sérüléseket távolítsuk el. Továbbá azért is praktikusabb az tavaszi metszés mert így ősszel több rovar talál menedéket a termések és az elnyílt virágok között.

A nyári orgona a lepkék kedvence

Rózsa

A rózsa az kérem mindig kivétel! 🙂 Tavasszal a fagyok elmúltával metsszük meg és takarjuk ki a töveket. A nagyon öreg elfásodott ágakat eltávolíthatjuk. A sebeket érdemes lekezelni fertőtlenítővel. Az első egészséges rügyre vágjuk vissza a töveket, így kb arasznyi ágak maradnak. A 0.5cm-nél keskenyebb hajtásokat távolítsuk el.

Virágzás közben: Az elnyílt virágokat távolítsuk el! Ezeket az ágakat az első 5-ös (vagy ha nincs 3-as) levélig vágjuk vissza, Mindig figyeljünk, hogy kifele álló rügy legyen amit meghagyunk. Figyelem: a rózsák által nevelt magból nem fog ugyanolyan kikelni mint amiről levágtuk! Igen tudom, hogy árulnak rózsamagot a neten, de nem kell mindennek bedőlni. Nem véletlen, hogy kertészetben nem találkozunk soha rózsamaggal. Ugye?! 🙂 Plusz a  termésérlelés csak legyengíti a tövet.

A helyes technika

Sövények

Itt általános szabály, hogy minél sűrűbben metsszük annál szebb lesz. Szóval hajrá! Ügyeljünk a helyes sövényforma kialakítására különben az alja felkopaszodik! Tudjátok: alul széles, felül keskeny 🙂

helytelen                          helyes

Mit nem kell metszeni:

A magnólia, fenyőfélék, tujafélék, rhododendronok, örökzöldek…ezeket csak akkor metsszük ha formára szeretnénk őket alakítani. A virágzóknál pl. magnólia ügyeljünk a virágzás utáni metszésre

1

Helyes metszési technika

Kérdésed van? Tedd fel bátran: zsuzsa.cz@gmail.com

Sövényt ültetnél, itt egy kis segítség: http://kertesz.cafeblog.hu/2014/11/05/soveny-abc-alapok-tevhitek-tipusok/

Ha már profin metszel, készíts spalírt: http://kertesz.cafeblog.hu/2014/10/27/spalir-keszitese/

További tanácsokért kövess a facebookon: Czeróczki Díszfaiskola

képek forrása: pinterest

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!