Kerti Tippek

Tavaszi füvezés

Mindenki szép zöld gyepre vágyik a kertjében. A  csodás angol kertek üdezöld pázsitja a legtöbbünk célja.  Van egy régi poén a kerttervezők között ezzel a kapcsolatban:

“Az angolgyep titka a többszáz évi nyírás”

 

Nem is olyan poénos ugye?! Kinek van ennyi ideje a fűben bogarászni?! Pedig tényleg a rendszeres ápolással lesz a legszebb. Nézzük miből áll a rendszeres ápolás:

1. Lelkesen nyírjuk

Minél többször nyírjuk, annál szebb lesz, de a minimum hogy hetente 1 alkalommal nekiesünk. A nyíróeszköz legyen éles, ne tépje, hanem vágja a szálakat. Nekem manuális hengerkéses fűnyíróm van, mert nagyon pici a kertem. 100 nm alatti kertben szerintem elég a hengerkéses fűnyíró, nem kell madzagot húzni, és környezettudatos választás. 300nm alatti kertekbe az elektromos fűnyírót javaslom, efölött már érdemes beruházni egy benzinmotoros fűnyíróra. Persze mindenki maga dönti el, hogy számára mi a kényelmes, a lényeg az éles vágókés.

Ha életlen eszközzel dolgozunk akkor a fűszálakat csak letépi és a tetején ottmaradnak az elsárgult szálak.

2. Gyepszellőztetés

Az öntözés és taposás következtében a talaj betömörödik, így a fű gyökerei nem tudnak ideálisan fejlődni. A talajon filcréteg alakul ki az elhalt szálakból és mohából. Választhatunk elektromos vagy kézi gyepszellőztetőt, de egy gereblye is megteszi. Ez az eszköz segít a talaj fellazításában, összeszedi az elhalt szálakat, és a kis késeivel elvágja a fű gyökereit. Ahol a gyökérzetet elvágtuk, ott új növény sarjad, így a gyepünk tömöttebb lesz.

Gyepszellőztető (ezermester.hu)


kézi gyepszellőztető

 

3. Tápanyagutánpótlás

Ahhoz, hogy ideálisan fejlődjön és a betegségekkel szemben ellenálló legyen a fűféléknek is tápanyagra van szüksége. Manapság már sok márkából választhatunk, valamely jól ismert professzionális cég termékét ajánlom. Lehetőleg gyomirtóval kevert és tartós hatású műtrágyát használjunk. Ha tartós hatású terméket választunk ezzel évente csak egyszer kell foglalkoznunk. Figyeljünk az egyenletes kijuttatásra, különben a fű sávos lesz vagy kiéghet..

Kézi műtrágya szóró

4. Gyomok

Ha olyan műtrágyát választunk ami egyben gyomirtóval kevert akkor a probléma nagyrészét letudtuk. A legtöbb gyom a rendszeres nyírástól kipusztul, de van pár olyan amit kézzel kell kiszednünk. Bizony, elő a kiskést, vagy van erre egy speciális keskeny kisásó!  A legnépszerűbbek:  pitypang, az útifű, és a lóhere.

lehetőleg gyökérzettel együtt távolítsuk el

5. Tarackos kérdés

Sokan rettegnek a taracktól. Én szeretem. Ha rendszeresen nyírjuk és kezeljük nagyon szép pázsit lesz belőle. A mi éghajlatunkon nyáron van pár hét amikor borzasztó forróság és szárazság van. De a tarack azt is ki fogja bírni, mindent túlél. Ha elutazunk egy hétre és nem lesz aki locsolja, megbarnul. Hazaérünk és elkezdjük locsolni megrázza magát és kizöldül. Olyan sovány talajokon is megmarad ahol semmi más fűféle, és még szép is lesz. Szerintem nincs vele semmi baj, maradjon. Ez biztosan nagy vitát fog kiváltani, de ha nincs idő állandóan a kertben lenni, vagy elég rossz minőségű a talaj, akkor igen egyszerű és praktikus ha tarack is van a fűben.

Ausztráliában sovány szikes talajokon, és árnyékos területeken kifejezetten ajánlják a gyep alternatívájaként. Gondoljunk csak bele: miért szednénk ki valamit ami természetes gyepként ott nő és virul. Hogy a helyére egy kényesebb és nehezen fenntartható másik fűfajtát ültessünk?

Ilyen lesz. Azért nem rossz, nem? grevilleanursery.com

Arra azért készüljünk fel, hogy nem fog egyhelyben maradni, mindenhova elindul. Az ágyások szélélre rakjunk a földbe műanyag ágyásszegélyt, így nem megy be a növények közé. Ha elszeretnénk távolítani akkor kézzel tegyük ezt, és ne kerüljön a komposztba!

6. Öntözés

A rendszeres öntözés nagyon fontos. Tavasszal talán nem is annyira, ha az időjárás csapadékos. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű csapadékot kapjon. Nyáron ne öntözzünk napközben, a reggeli locsolásnál praktikusabb a késő esti, így több nedvességet vesz fel a talaj és a növények, kevesebb párolog el és vész kárba.

 

 

7. Pótlás

Ahol hiányt tapasztalunk ott vessük felül. Gereblyével lazítsuk fel a talajt, szórjunk rá fűmagot és virágföldet, tapogassuk le és öntözzük.

A virágfölddel kevert fűmagot egyengessük el és tapogassuk le

8. Dimbek-dombok

Ha zavarnak a terep egyenetlenségei akkor itt az ideje feltölteni őket. A szemfüles kerttulajoknak vak komposztjuk, én ezzel szoktam beszórni a gödröket. De ha nincsen a virágföld is megfelelő. Ha mélyebb a gödör akkor egy kis fűmagot is keverjünk a virágföldbe.

Ha tetszett a cikk kövess a facebookon: Czeróczki Díszfaiskola

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!