A tányérunkon bizony nem csak az ízek, hanem a színek is számítanak. Virágokat ételként fogyasztani mindig kuriózumnak számított. Mutatok pár ínyencséget, amivel feldobhatod a vacsit.
1. Rózsa
A rózsát már a törökök is előszeretettel fogyasztották, de mégsem használjuk túl sokat a konyhában. A sötétebb színű rózsáknak erősebb az ízük…az illatáról meg ne is beszéljünk 🙂 Készülhet belőle lekvár, vagy rózsavíz, limonádé és a palacsintába is tehetjük. A rózsaszörp receptje itt található (angolul) Itt pedig magyarul találtok recepteket
rózsalekvár
2. Árvácska
Saláta alapanyagként nagyszerű
Ez a saláta nem csak finom, hanem szép is
3. Hagymavirág
Sokan kidobják a hagymák virágait, pedig nagyszerű díszítés, ráadásul finom is! Bármelyik hagyma virága tökéletes, úgysem jó ha magbamegy. A vöröshagyma virágja fehér, ám a snidlinggé lila. Mehet salátába, fűszervajba, rizottóba. Ecettel leöntve pedig hagymaecetet kapunk amit salátákhoz használhatunk
Snidling virágos saláta
Grillezett újburgonya hagymavirággal
Ecettel leöntve hagymaecetet készíthetünk
4. Pitypang
A fiatal virágokat használjuk, az öregek kesernyések. A virágzás előtti levelek salátaként is használhatók.
Sörtésztában pitypangvirág
5. Fűszernövények virágai
Menta, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, citromfű, rukkola virága… Ezeket egyébként is tanácsos eltávolítani az optimális fejlődés érdekében. Inkább fűszerezésre és díszítésre használjuk. Az ízük erőteljesebb sokszor, mint a növény többi részének.
6. Gyümölcsfák és bokrok virágai
Alma, körte, cseresznye és barackvirágok. Jól mutat még az eper virága is a tányéron. A citrom, narancs és mandarin virágai is ehetők!
Hagyományos japán desszert a mochi, itt éppen sakurával / cseresznyevirággal készült
7. Sarkantyúka
Leveléből pesto-t, virágjából salátát érdemes készíteni.
Sarkantyúka saláta miniparadicsommal
8. Krizantém
Tempurabundában vagy palacsintatésztában isteni
Krizantém tempura bundában
9. Tök / Cukkini virága
Pirítva és sajtkrémmel töltve
cukkini virágos omlett
10. Borágó
Az uborkára emlékeztet, ezért inkább salátákhoz ajánlom
borágós uborkasaláta
Tudtad hogy a karfiolnak és a brokkolinak és az articsókának szintén virágját fogyasztjuk? 🙂
Ilyen szép az articsóka, ha hagyjuk kinyílni. Bimbós állapotban szeretjük megenni
Annak aki még kicsit idegenkedik a virágoktól a tányéron annak az alábbiakat ajánlom:
A fűszervajat: Ebbe kerülhet szinte bármi a vaj mellé, bazsalikom, kakukkfű, hagyma, zöldségzöldje, lestyán… ne felejtsük ki a csipet sót és a fokhagymát! A virágok közül a metélőhagyma virága és a bazsalikom virága illik bele a legjobban…de kísérletezzetek! 🙂
hagymavirágos fűszervaj
a virágszirmos jégkockát: Kisebb virágokat és szirmokat szórsz a jégkockatartóba, felengeded vízzel és kész is.
virágos jégkocka
FONTOS!!!
Csak olyan virágot szabad ételként -díszként is!!!- felszolgálni ami tudjuk, hogy honnan származik! Boltban vásárolt növények nem jöhetnek szóba, kizárólag akkor ha azokat kifejezetten élelmiszer céljából forgalmazzák! A vágott virágokat rengeteg vegyszerrel kezelik, a virágkötők is alaposan kezetmosnak miután velük dolgoztak!
A kertészetben vásárolt növények első virágait ne fogyasszuk el, az ott rákerült vegyszerek miatt. Csak azok kerüljenek a tányérra, amik nálunk fejlődtek ki.
Ha pedig magunk szedjük a virágokat a gyógynövény-gyűjtés szabályait itt is tartsuk be:
- út mellett semmilyen növényt nem gyűjtünk
- a virágok max. 1/3 át szedjük le egy növényről
- nem tépjük, hanem metszőollóval vágjuk
- gyökerestől nem szedünk ki semmit, (kivéve persze ha a gyökeréért gyűjtjük az adott gyógynövényt, de ekkor max a populáció 10%át szedhetjük ki)
- szemétkupac, trágyarakás, stb… mellett nem gyűjtünk
- egészséges, ép növényrészeket szedjünk le
Ha ezek nem tartjuk be, az önmagunkra is veszélyes lehet, és a növénypopulációk is elpusztulhatnak.
Ha tetszett a cikk kövess a facebookon: Kerti Tippek
Ha salátába-valót keresel nézz be hozzánk: Czeróczki Díszfaiskola
Képek forrása: Ehető Virágok
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: